
Min erfarenhet av fältarbete i Ghana
Jag är sugen på att berätta om min upplevelse med fältarbetet som alla studenter ska genomföra här i Ghana. Innan resan var jag otroligt spänd på denna del av terminen, och jag minns väl att jag satt med massor av frågor om vad fältarbete innebar och hur det skulle gå till.

Denna text har översatts med hjälp av artificiell intelligens.
Se originalversionen av artikeln här.Vi fick en lista med sex olika teman som vi skulle rangordna efter önskemål. Därefter delades vi in i grupper om tre till fyra personer för varje tema. Grupperna placerades i olika byar/städer baserat på vilket tema de hade fått.
Min grupp fick temat "Städer och stadsliv", och skulle därför resa till huvudstaden Accra och bo där i tre veckor.

Kulturstudier ordnade boende och transport för alla, och alla grupper fick dessutom serverad frukost och middag varje dag under hela fältperioden. Vissa grupper bodde på vandrarhem eller resorts, medan andra bodde hemma hos lokala hövdingar.
Alla i gruppen var mycket intresserade av att göra forskning i ett slumområde, och vi bestämde oss snabbt för att studera slummen Old Fadama som ligger i Accra.
Första mötet med Old Fadama gjorde verkligen intryck. Det allra första vi lade märke till var den enorma ansamlingen av sopor som låg i och runt floden som rinner längs området. Den stora mängden sopor ledde också naturligtvis till en något sträng lukt.

I Old Fadama finns det väldigt många människor på ett relativt litet område, och dessutom finns det både fordon och olika djur som skapar oväsen på gatorna. Musik spelas från olika radioapparater och TV-apparater, och kvinnor och män ropar från alla håll.
Många människor kommer förbi och är mycket nyfikna på vad vi gör där. Det kan därför verka något kaotiskt och skrämmande första gången man besöker platsen.

Men vi blev snabbt vana vid allt som hände på en gång, och att kunna studera Old Fadama på nära håll under en längre period är något av det mest spännande vi har upplevt. Vi har lärt oss otroligt mycket genom att genomföra både intervjuer och enkäter med människorna som bor där.
Det är ett helt nytt sätt att lära sig på, och vi får verkligen en känsla av att vi förstår de teman som vi studerar. En sak är att lära sig om slumområden genom att läsa, men det ger otroligt mycket mer intryck när du faktiskt är där själv och pratar med de som bor där.

Det som är otroligt härligt med att göra fältarbete i Accra är att det finns så mycket att utforska. Vi bodde i Osu, ett mycket centralt område med otaliga kaféer och restauranger i närheten.
Vi tog även tillfället i akt att kontakta den norska ambassaden i Accra, och fick tillåtelse att komma på besök och prata med den norske praktikanten Tobias. Han gav oss massor av intressant information om vad vardagen som praktikant innebär.
Vi provade många olika restauranger, både afrikanska och internationella, kopplade av och gjorde skolarbete på kaféer. På helgerna gjorde vi några utflykter i staden, vandrade runt på gatorna och besökte det stora och välkända Makola Market. Accra har otroligt mycket att erbjuda och det fanns oftast något att göra. Detta uppskattade vi verkligen.

Eftersom grupperna placeras på olika platser och med olika teman, kommer alla att ha olika erfarenheter av fältarbetet. De som bodde i mindre byar upplevde att de verkligen blev en del av det lokala samhället under de tre veckorna de var där.
Detta är något vi i Accra inte upplevde på samma sätt. Men alla grupper är överens om att fältarbetet har varit givande och spännande, och att de har lärt sig väldigt mycket under vistelsen. Oavsett vilken plats din grupp placeras på är det bara att se fram emot det. Lycka till!