
Buenos Aires för gatukonstälskare
Att vandra i Buenos Aires är mer än något annat en resa genom ett arkitektoniskt underland, där man ser överflödet av majestätiska byggnader från årtionden av nyklassicism blandat med fransk och italiensk renässansarkitektur.

Denna text har översatts med hjälp av artificiell intelligens.
Se originalversionen av artikeln här.Men idag kan besökare inte undgå att lägga märke till de många färgglada väggmålningarna, och både övergivna byggnader, soptunnor, skyltar, rulljalusier och sidoväggar är dekorerade med graffiti som reflekterar den livliga urbana konstkulturen.

Buenos Aires är ofta listad som en av de främsta städerna i världen för att se gatukonst. Lagstiftningen kring graffiti är ganska mild, det krävs inget tillstånd från stadens regering för att skapa väggmålningar, och konstnärerna får vanligtvis måla så länge byggnadens ägare ger sitt samtycke.
Även politiker och stadsregeringar anställer gatukonstnärer för att skapa sin egen gatupropaganda. Faktum är att det var politiker som började betala konstnärer för att måla sina slagord på väggarna i Buenos Aires på 1950-talet.

Senare målade konstnärer i protest mot odugliga politiker, även om militärdiktaturen som varade från 1974 till 1983 effektivt satte stopp för yttrandefriheten, eftersom mellan 20 000 och 30 000 människor dödades.
Gatukonströrelsens början kan spåras tillbaka till 1960-talet i New York City, först med en topp 20 år senare med väggmålningar på tunnelbanetåg i stadsdelen Bronx.
I Argentina valde president Carlos Menem att koppla värdet av peson till dollarn, vilket gjorde det möjligt för fler argentinare att resa till städer med gatukonst som New York och Barcelona och hämta inspiration.
I 1994 började en av de första erkända gatukonstnärerna, Alfredo “Pelado” Segatori, att måla i Buenos Aires och satte senare rekord för den längsta väggmålningen i Argentina med en målning på 2000 kvadratmeter.

President Menems politik ledde dock till den förödande ekonomiska krisen i Argentina 2001. Graffitiscenen i Buenos Aires blomstrade i dess kölvatten.
Konstnärer gick ut på gatorna och tillförde färg till en dyster och grå stad med hög arbetslöshet och fattiga invånare.
De gjorde detta "som ett socialt experiment för att se hur folk skulle reagera på det, eftersom det vid den tiden bara var propaganda, negativitet och ilska i staden", berättade Jonny Robson från Graffitimundo, som erbjuder graffiti-turer i BA, till The Buenos Aires Herold 2013.
Han tillade att det att måla gigantiska färgglada figurer var det mest "opolitiska" konstnärer kunde göra, och att det var "bara ett väldigt annorlunda sätt att hantera ekonomiska svårigheter på".

Idag har Buenos Aires ryktet om sig att vara en av världens huvudstäder för gatukonst, och staden är värd för internationella gatukonstfestivaler, lockar till sig utländska konstnärer och gatukonstälskare överallt med många företag som erbjuder turer till utländska besökare.
Ändå är det bäst att dessa fantastiska bitar av urban konst finns i varje unikt grannskap, från Palermo, Villa Crespo, Colegiales och Chacarita i norr, till San Telmo och La Boca i söder.
Njut av detta gratis konstgalleri som ständigt förändras, men som också fungerar som en ständigt närvarande påminnelse om Argentinas historia.