
- Argentina
- Nepal och Sri Lanka
- Freds- och konfliktstudier
- Spanska i Argentina
- Grundkurs i Spanska i Argentina
"Bakom siffror och statistik döljer sig ett oändligt antal öden som vi aldrig kommer att veta något om."
Har du funderat på vilka arbetsvillkor de lever under – människorna som producerar varorna och odlar maten vi äter i Europa? Hur mycket lidande kan ligga bakom en produkt du tar för given?
Ingvild (29) är civilekonom och arbetar som konsult inom hållbarhet och etik i värdekedjor. Engagemanget för arbetstagarrättigheter som väcktes under hennes utlandsstudier är hennes drivkraft.

– Kulturstudier är anledningen till att jag valde att läsa ekonomi. Studierna i Nicaragua, Argentina och Nepal har gett mig en unik inblick i frågor som sällan hörs talas om i Norge.
Det finns många som vill bidra med något positivt genom sitt arbete – att göra något lite bättre för någon någonstans i världen. Det kan ofta vara svårt att veta hur man kommer i en position där man kan påverka något och bidra till förändring.

Ingvild hade en idé om vad hon ville jobba med innan hon reste till Nicaragua och Argentina för att studera, men erfarenheter från Latinamerika var avgörande för vägen framåt:
– På en av våra utflykter besökte vi en hälsocentral i anslutning till en bananplantage.
Här mötte vi många arbetare som hade utvecklat allvarliga sjukdomar och hälsoproblem till följd av farliga arbetsförhållanden och dålig reglering av kemikalier på plantagen.

– Det gjorde starkt intryck på mig att se vilka förhållanden och öden som finns inom livsmedelsindustrin. Berättelserna som arbetarna berättade för oss har följt mig sedan dess.
Jag har alltid varit intresserad av hur människor mår på jobbet och ville tidigt utbilda mig i något där jag kunde arbeta med att förbättra människors arbetsmiljö.
Erfarenheterna från Latinamerika gav mig ett helt nytt perspektiv.
Det är viktigt att förebygga ryggproblem på kontoret för norska arbetare – men tänk hur mycket uppmärksamhet detta får jämfört med det lidande som de som gjort stolen du sitter i ofta har gått igenom.

– Efter året i Latinamerika bestämde jag mig för att studera ekonomi. Jag hade aldrig funderat på det tidigare, men nu blev jag motiverad att verkligen förstå hur företag fungerar, så att jag senare kunde göra skillnad.
Intresserad av ekonomi?
Från 2025 kan du studera företagsekonomi med Kulturstudier i Da Nang.
Du kan till exempel kombinera dina studier med utvecklingsstudier 1 i grannstaden Hoi An, och lär dig om både ekonomi och utvecklingsfrågor.
– Utflykterna, möjligheten att komma på nära håll med allt man lär sig om under kursen, var det bästa med Kulturstudier för mig.
Det lokala nätverk som Kulturstudier har gjorde det enkelt att komma i kontakt med lokala frivilligorganisationer och andra samhällsaktörer och jag lärde mig mycket av dessa möten.
I Nicaragua var jag volontär i en kvinnoorganisation, och lärde mig mycket av de lokala aktivisterna, om allt från organisering till feminism.
Tyvärr erbjuder vi inte längre studier i Nicaragua på grund av säkerhetsläget i landet. Vi har fortfarande ett studieprogram i Centralamerika, i grannlandet Costa Rica.

Ingvild valde att tillbringa hela sin vistelse i Nicaragua hos en värdfamilj. Du har även denna möjlighet som student i Costa Rica.
Alla studenter har 5 veckors vistelse hos en värdfamilj inkluderad, men om du vill stanna alla 16 veckor hos en familj, kontakta oss!
– Jag bodde med en kvinna som drev en frisörsalong hemifrån. Det var både svårt och väldigt givande att bo så nära någon.
Varje dag väcktes jag av en skällande liten chihuahua. Många kom och gick i salongen, och jag blev hela tiden utmanad av att behöva försöka prata spanska som jag inte riktigt kunde.
– Jag lärde mig också mycket om att hantera människor med helt andra politiska åsikter och attityder än jag själv. Min värdmamma var väldigt konservativ och jag höll ofta inte med henne. Ändå utvecklade vi gradvis en nära relation.
Förmågan att samarbeta med människor med andra åsikter än din egen är oerhört viktig i arbetslivet, speciellt om du vill arbeta internationellt. Tiden med en värdfamilj gav mig värdefulla erfarenheter som jag har använt i många olika situationer.

– Jag kunde tillgodoräkna terminerna från Nicaragua och Argentina i en kandidatexamen i spanska som jag tog vid sidan av mina företagsekonomistudier.
Senare reste jag på utbyte till Mexico City, där jag fick möjlighet att arbeta i en lokal människorättsorganisation. Jag skulle verkligen inte ha haft den möjligheten om jag inte talade flytande spanska.

2019 tog Ingvild en paus från sina ekonomistudier för att resa tredje terminen med Kulturstudier, denna gång för att studera fred och konflikt i Nepal.
– Här fick jag möjlighet att utforska mänskliga rättigheter ur ett nytt perspektiv, och det var också en vistelse där jag utvecklades mycket som person. Det var där jag verkligen började med yoga, och nu är jag legitimerad yogalärare.
Samspelet mellan människors hälsa och de större strukturerna som omger oss har varit viktigt för mig hela tiden.

– För mig har det varit givande och motiverande att ha dessa erfarenheter i åtanke under mina ekonomistudier. Att jag fick möjlighet att resa och studera samhällsvetenskap gjorde också denna studie mer levande.
Jag kunde hela tiden koppla det vi lärde oss i programmet, till exempel om internationell handel, och konkreta exempel från akademiska utflykter samt mina egna resor.
I min masteruppsats fick jag möjlighet att samarbeta med FN:s internationella arbetsorganisation ILO i ett projekt som handlade om arbetsvillkoren för textilarbetare i Pakistan.
Samtidigt har jag varit med och startat en icke-statlig organisation, Correspondents of the World.. Detta är en plattform där personliga berättelser från individer över hela världen kopplas till universellt viktiga ämnen som hållbarhet och mänskliga rättigheter. Idéerna och drivkraften bakom Correspondents of the World kommer från möten med människor under min tid som student i Nepal.

Den ekonomexamen som Ingvild valde på grund av möten med arbetare i Latinamerika visade sig vara rätt steg på vägen mot att förbättra människors arbetsvillkor.
Inte i form av att installera höj- och sänkbord, utan genom att kombinera en förståelse för helheten med individers öde i processen att säkerställa mer hållbara och etiska värdekedjor:
– I mitt arbete som konsult har jag specialiserat mig på bland annat företagens sociala ansvar, hållbarhet och mänskliga rättigheter. Mitt arbete går ofta ut på att hjälpa företag genom transformationsprocesser relaterade till värdekedjor.
Det finns så många komplexa kopplingar inblandade och det händer mycket från det att en banan plockas i Nicaragua – kanske av en person som knappt kan stå upp på grund av hälsoproblem – tills den hamnar i fruktkorgen i ditt kök.

Bakom siffror och statistik döljer sig ett oändligt antal öden vi aldrig kommer att veta något om. Men det är just därför det är så viktigt att förstå hur företag och internationell handel hänger ihop. Om du lär dig hur detta "språk" fungerar är det lättare att titta förbi grafer och tabeller och se allt som ligger bakom.
Genom mina terminer med Kulturstudier har jag haft turen att få en unik inblick i många av dessa processer, vilket hjälper mig att se helheten och aldrig glömma människorna i det hela.