Ansökningsprocessen
På denna sida vill vi informera om några av de praktiska frågor som uppstår för svenska studenter. Punktlistan nedan sammanfattar anmälningsprocessen. Du kommer kontinuerligt få information och mail från vårt norska kontor, samt har möjlighet att finna all information på vår hemsida. Följande information bör ge dig en överblick över registreringsprocessen.
Metod för registrering hos Kulturstudier :
1. Först anmälan
Anmälan till alla kurserna görs direkt på hemsidan. När du anmält dig så får du hem ett brev med lite information samt en faktura på en deposition. Det är först när du betalt in depositionen som du får en garanterad plats på kursen. Var noga med att läsa villkoren för anmälan när du anmäler dig.
2. Deposition
För att säkerställa en plats på en av våra kurser måste du betala en deposition på 2000 kronor. Detta görs med den faktura du fick på posten. Kom ihåg att ange: Namn, kurs och termin. Till exempel: Anne Jensen, Development Studies, höst 2021. När din insättning är registrerad (tar ca en vecka) får du en bekräftelse från Kulturstudier.
3. Annan dokumentation av studiekompetens
När du har betalat deposition, garanteras du en plats som elev, mot att du sedan kan visa upp studiekompetens (grundläggande behörighet). Om du studerar i Ghana, Nepal, Vietnam behöver du ha minst 2250 poäng med E eller högre av 2500 poäng samt matematik steg 2 från gymnasiet (tidigare matematik b). I Argentina och Costa Rica bevisar du att du har grundläggande behörighet (fullständiga gymnasiebetyg eller motsvarande från komvux/folkhögskola) genom att ladda upp en kopia av ditt gymnasiebetyg eller motsvarande som visar att du har högskolekompetens. Kopian laddas upp på din personliga Kulturstudiersida när registreringen öppnat. I Ghana, Nepal och Vietnam så laddar du upp ditt betygsdokument direkt i deras system.
4. Registrering vid högskolan/universitetet och betalning av terminsavgiften (följ anvisningar på "din personliga kulturstudiersida" som du fått i information via mail).
OsloMet University: Du registrerar dig först på söknadswebb. Information om detta kommer du att få hemskickad eller via mail. Ca en månad före självstudierna börjar kommer du att få ett mail av högskolan med inloggningsuppgifter till Studentwebb. När du väl loggat in så finner du fakturan till terminsavgiften. Du måste även godkänna din utbildningsplan på studentwebb. Du registrerar dig enligt anvisningarna från "Min personliga Kulturstudiersida".
Universidad Nacional de San Martin: Du laddar upp ditt gymnasiebetyg och en passkopia (giltigt minst 6 månader från inresa) på din personliga Kulturstudiersida. Gymnasiebetygen måste vara på engelska, så kontakta din gymnasieskola i god tid om du inte har betyget på engelska. Om de inte kan ge dig en kopia på engelska, så kan du även be din gymnasieskola/universitets- och högskolerådet att skriva ett kort brev (som skrivs under och stämplas av dem) som på engelska förklarar att ditt gymnasiebetyg är komplett och ger grundläggande behörighet.
UISIL Costa Rica: Du laddar upp ditt gymnasiebetyg och en passkopia (giltigt minst 6 månader från inresa) på din personliga Kulturstudiersida. Gymnasiebetygen måste vara på engelska, så kontakta din gymnasieskola i god tid om du inte har betyget på engelska. Om de inte kan ge dig en kopia på engelska, så kan du även be din gymnasieskola/universitets- och högskolerådet att skriva ett kort brev (som skrivs under och stämplas av dem) som på engelska förklarar att ditt gymnasiebetyg är komplett och ger grundläggande behörighet.
5. Antagningsbesked
Antagningsbeskedet skickas ut till dig av universitetet när antagninsprocessen är avslutad, ca 1-2 månader före studierna i landet börjar.
6. Undersök tillgodoräkning av poäng. När du studerar utomlands så är det varje enskilt universitet (institution) som bestämmer om tillgodoräknande av studiepoäng från utländska universitet. Vi rekommenderar dig därför att kontakta en studievägledare på ditt universitet eller det universitet du senare vill studera vid, och fråga om det går att tillgodoräkna poängen när du är tillbaka i Sverige igen.
7. Praktiska saker inför resan
Sedan så rekommenderar vi dig att i god tid betala din studentförsäkringen, leta flygbiljett (te.x. med Kilroy som ordnar våra gemensamma avresor), ordna visum (till de länder som kräver detta, bl.a. Nepal, Ghana och Vietnam) samt börja med dina självstudier. Detta för att inte stressa med allt i sista sekund. Du kommer att få vidare information om allt detta och mer därtill månaderna före avresa.
8. Ansökan om studiemedel hos CSN
Våra kurser går på helfart och ger 30 högskolepoäng per termin. Kurserna ges av skandinaviska högskolor och lokala godkända universitet, och de är därför berättigade till studiemedel från CSN.
Du är själv ansvarig för att din ansökan kommer in till CSN i tid. För att CSN ska kunna behandla din ansökan behöver du skicka med ett antagningsbevis där högskolepoängen och pris står specifiserat. Läs mer om antagningsbeviset ovan. Se därför till att skicka in dina papper i god tid till oss och ta kontakt om det skulle uppstå problem. Läs mer om CSN här
Skulle ditt antagningsbevis av någon anledning bli försenat rekommenderar vi att du skickar in din ansökan till CSN ändå, men eftersänder nödvändiga dokument så snart du fått detta. CSN utbetalar inte retroaktivt för mer än 4 veckor in på terminen. Kom även ihåg att terminen börjar med självstudieperioden 4-6 veckor innan studiestart på plats i de olika länderna. Om CSN har gett dig en tidsfrist för komplettering av dokument så är det viktigt att du kontaktar dem om du ser att datumet närmar sig och att du inte fått ditt antagningsbevis ännu.
På vår hemsida så kan du även länka dig fram till mallar för varje land som kan vara till din hjälp när du fyller i din CSN-ansökan.
Klicka här om du vill ha hjälp med att fylla i CSN-ansökan.
Mera information
Under hösten/våren arrangerar vi informationsmöten där du kan möta andra framtida medstudenter samt ställa frågor till och diskutera med tidigare Kulturstudierstudenter.
Har du några frågor så är du alltid välkommen att kontakta oss på [email protected]
eller genom att ringa 08- 41 00 98 90